Bosanski Kulturni Centar

Očuvanje bosanske kulture i historije!
Naša kultura se oslikava u našem ponašanju, sistemima verovanja, principima i načinima na kojim živimo.  Moramo ga sačuvati u budućim generacijama. Naša kultura i jezik ne mogu izumrijeti. Na pragu smo da izgradimo multi-milionski kulturni centar. U centru će se nalaziti sportska sala, muzej s prikazom bosanskog genocida i učionice u kojima djeca mogu proučavati vjeru i bosanski jezik.

Za više informacije: Bosanski Kulturni Centar

Čuvaj rode Bosanski jezik iznad svega – za njeg živi, umiri za njega

Naš jezik je naš moral i ne treba osobit trud da bismo objasnili pojam: Bosanski jezik. Bosanski jezik nije nastao ni u okrilju srpskoga ni u okrilju hrvatskoga jezika, nije njihova izvedenica, već jedna od objektivnih naporednosti. Bosanski jezik je imao i svoj vlastiti tok do pocetka XX vijeka, kada su političke prilike izmjenile njegov javni status.

Zašto je potrebno da naša djeca znaju bosanski jezik?

Zato što narod bez jezika nema se čega sjećati niti ima kud u budućnost ići. A bez toga sjećenja naša djeca neće biti potpuni ljudi. Mi moramo svijest o našem jeziku mijenjati, jer je to naše blago broj jedan. A, najbolje mjenjanje svijeti jeste da odvojimo malo vremena i nedeljom dovedemo djecu u školu bosanskog jezika. Zato dragi roditelji iskoristimo ovu šansu koju pruža naša zajednica i upišimo djecu u školu bosanskog jezika Jer, jezik Bošnjaka odnosno bosanski jezik je temelj Bošnjaka i Bosne i Hercegovine koji otvara Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu. Samo sa znanjem bosanskog jezika naša djeca će moći jačati naše bošnjačko nacionalno biće i promovisati najbolje vrijednosti naše Bosne i Hercegovine u američkom kulturnom mozaiku.

Bosanski jezik je jedan jedinstven jezik

Bosanski duh ili ideja Bosne je onaj nematerijalni stvaralački princip porođen na veličanstvenom raskršću civilizacija što se tako divno Bosna zove, koji omogućava razvijanje i izražavanje odnosa čovjeka prema ukupnosti zbilje i prema samome sebi. To je bitno stvaralački princip i njegova najbliža lokacija je ljudski jezik kao sredstvo izražavanja i kao nezamjenjivo mjesto čuvanja smisaonih sadržaja i relacija. Stoga je bosanski duh ili ideja Bosne prije svega bosanski jezik. Bosanski jezik je jedan i jedinstven jezik i on se, kako je poznato, odlikuje najmanjom mogućom razlikom između regionalnih govora na prostoru sopstvenog prostiranja i najvećom mogućom bliskošću između običnih govora i onoga što se smatra jezikom kulture ili literature. U tom smislu bosanski duh i ideja Bosne se mogu označiti kao izuzetno homogen fenomen najbolje izražen u i sa bosanskim jezikom. Danas neki pokušavaju na svaki način razoriti i narušiti im to iskonsko pravo samo zato što su ideja Bosne i bosanski duh oblikovani u bosanskom jeziku neuništivo realiziraju se kroz: duh otvorenosti, duh tolerancije, duh saživljavanja i suradnje, duh naiviteta, duh opuštenosti, duh otvorenosti,i duh tolerancije.